EN
Je toho viac

Ako pripraviť famózne celé grilované kurča?

Grilovania celého kurčaťa sa vôbec netreba báť. Mnohí si lámu hlavu nad tým, ako celé kura upiecť tak, aby jeho vrchná časť nebola spálená a vnútro zostalo krásne šťavnaté. Ak ste už niekedy zvládli pečenie kurčaťa v rúre, jeho príprava na grile bude pre vás rovnako jednoduchá, ak nie ešte ľahšia. Či ste skúsení grilmajstri alebo čerství nadšenci grilovaných pokrmov, pri grilovaní celého kurčaťa si prídete naozaj na svoje.

Pri grilovaní robia chyby aj tí, ktorí už grilujú zopár sezón, a preto skôr než sa pustíme do práce, zopakujeme si niekoľko zásad správneho grilovania.

Vyberte si Kura Kráľovské

Pri výbere kurčaťa na gril je dôležitá jeho kvalita a veľkosť. Nenechajte si kúpu kuraťa na poslednú chvíľu. Vyberajte si a nakupujte zodpovedne. Urobte pre svoju rodinu maximum a vyberte sa kúpiť kura na gril do niektorej z našich podnikových predajní, kde vás obslúži náš usmiaty personál, ktorý vám vždy rád poradí. Značka Kura Kráľovské ponúka nadštandardnú kvalitu, čerstvosť a lokálny pôvod. Neustále pracujeme na tom, aby sme prinášali kvalitu do čo najväčšieho počtu slovenských domácností. Ak sa vo vašom meste nenachádza naša produktová predajňa, nájdete nás aj u našich obchodných partnerov, ktorými sú Metro, Tesco alebo Kaufland.

Miesto a čas

Síce sa to môže zdať ako opomenuteľná rada, no je dobré vopred si zvoliť miesto, čas a uistiť sa, že v daný moment nebudete nikomu prekážať. Navyše je rozdiel, či grilujete na balkóne alebo v záhrade. Ak sa chystáte grilovať na balkóne, skúste radšej susedov vopred upozorniť na svoje plány. Vyhnete sa tak nepríjemným záležitostiam, ako je čerstvo vypraná susedova bielizeň voňajúca po vašom obede.

Príprava marinády a korenín

Pred samotným grilovaním je potrebné pripraviť si suroviny, ktorými budete chcieť kura dochutiť. Mať už rozpálený gril a popritom splašene pobehovať a pátrať po koreničkách naozaj nie je veselé riešenie. Nechajte mäso ideálne 24 hodín marinovať vo vašej obľúbenej marináde.

Dostatok času

Častou chybou je aj to, že mäso uložíte na nedostatočne rozpálený gril. Gril predhriaty na 250 – 300 °C vám zabezpečí, že mäsko sa pekne zatiahne a nebude z neho zbytočne vytekať delikátna šťava. Nesnažte sa ani za každú cenu povzbudzovať proces horenia rôznymi podpaľovačmi, benzínom a pod.

Náradie určené na grilovanie

Každý vlastník grilu by mal mať doma bez pochýb aj poriadne náradie na grilovanie. Tu sa naozaj nerobia kompromisy. Nedostatok pomôcok vám totiž môže celú snahu dosť znepríjemniť. Pripravte si minimálne kliešte na otáčanie mäsa, vidličku, nôž, štetec na potieranie, kutáč, lopatku na uhlie a určite sa zíde i poriadna kefa na rošt. Odhadnúť správnu teplotu mäsa vám pomôže teplomer.

Nepriateľ chlad

Mäso na gril rozhodne nedávajte priamo z chladničky. Musí mať izbovú teplotu, čo znamená, že aspoň hodinu až dve pred grilovaním ho nechajte odpočívať na kuchynskej linke.

Stop nedočkavým

Po ugrilovaní kuriatka sa už isto všetci tešíte, ako si odkrojíte ten svoj kúsok. Ale počkajte! Šťavy, ktoré sú v mäse, by sa totiž vplyvom pôsobenia tepla stiahli dovnútra. Keď sa teplota zníži, postupne sa rozvinú do celého kurčaťa. Počkajte po ukončení grilovania ešte aspoň 10 minút a až potom kurča nakrájajte.

Čistota je základ

Naozajstný gurmánsky zážitok si doprajete len na čistom grilovacom rošte. Vyhnete sa tak aj množstvu nepriaznivých vplyvov na zdravie, ktoré vznikajú pri prepaľovaní zvyškov na rošte.

Čerešnička na záver

Majte na pamäti, že takéto rodinné grilovačky sú nielen o tom, aby ste sa najedli, ale hlavne aby ste strávili príjemný čas s rodinou a blízkymi. Doprajte si preto príjemnú hudbu, nápoje, nejaké hry a zabudnite na stres a zhon, ktorý občas sprevádza bežné varenie v kuchyni. Na spoločné grilovačky chcete všetci spomínať len v tom najlepšom.

AKO NA TO?

Najideálnejším spôsobom grilovania je tzv. nepriame grilovanie, keď rovnomerne rozhrniete po oboch stranách grilu rozpálené brikety a do stredu dáte grilovaciu hliníkovú tácku. Vďaka tejto metóde grilovania získate chuť kurčaťa, akú v rúre nikdy nebude možné docieliť. Kuriatko bude mať úžasnú kožu a bude šťavnaté.

Na tradičné grilované kurča potrebujeme:

  • celé Kura Kráľovské
  • 6 šálok vlažnej vody
  • ½ citróna nakrájaného na tenké plátky
  • 2 PL lístkov rozmarínu nasekaných najemno
  • 2 PL prelisovaného cesnaku
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • soľ podľa chuti, cca 1 ČL
  • ½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia/namletej zmesi 4 korení

Postup:

  1. Vodu osolíme vo väčšej nádobe, do ktorej sa zmestí i kura, a vložíme ho do nej. Zakryjeme a dáme do chladničky na 12 – 24 hodín.
  2. Rozpálime gril na 250 – 300 °C.
  3. Pred samotným grilovaním si v mise zmiešame plátky citróna, rozmarín, olej, cesnak a korenie. Všetko spolu jemne rozmixujeme tyčovým mixérom alebo domácim robotom.
  4. Kurča vyberieme zo slaného nálevu, umyjeme a osušíme papierovou utierkou, následne naň rovnomerne nanášame citrónovú zmes.
  5. Potreté kurča umiestnime do stredu grilu tak, aby „kopírovalo“ miesto, kam sme položili hliníkovú tácku.
  6. Grilujeme so zatvoreným grilovým vekom 60 – 75 minút. Kurča je dobré otáčať na strany každých cca 15 minút.
  7. Či je kurča hotové, najlepšie skontrolujeme pomocou teplomera, ktorý vkladáme na miesto, kde sa kuracie stehno stretáva s jeho telom, a ponoríme ho až ku kosti. Teplota správne ugrilovaného kurčaťa by mala byť okolo 74 °C.
  8. Pokiaľ teplomer poruke nemáte, odkrojte kúsok v tejto časti. Je nutné pozorovať šťavu – pokiaľ má ružový nádych, kurča ešte hotové nie je. Ak je šťava priezračná, kurča je hotové a môžete ho zložiť z grilu a nechať odpočinúť 10 minút.
  9. A máte hotovo! Vychutnajte si vynikajúce Kura Kráľovské v tej najlepšej atmosfére – v kruhu svojich najbližších.

Dobrú chuť!