EN
Je toho viac

Kurča ovocnej sezóny plné vitamínov

Mäso s ovocím – áno alebo nie? Určité druhy ovocia ponúkajú výnimočnú chuť, ktorá môže jedlo podčiarknuť. Ak sa vám v podvedomí ihneď vybaví legendárny pokrm reštauračných zariadení z 90. rokov minulého storočia – kurací plátok s broskyňou a so syrom –, môžete mu napraviť reputáciu. Mäso si s ovocím dobre rozumie, len stačí zvoliť tú správnu kombináciu a postup.

Vedeli ste, že…?
Na kombináciu mäsa s ovocím narazíme v mnohých svetových kuchyniach (indická, thajská, marocká atď.). O tom, že kombinácia mäsa a ovocia nebola a nie je vôbec ojedinelá ani v našich končinách, svedčí aj výpoveď kuchárky Evy Tůmovej v knihe A taky jsem vařila u Werichů…, v ktorej sú všetky obľúbené recepty Jana Wericha, navyše doplnené o vtipné historky, ktoré s rodinou zažila v ich vile na pražskej Kampe. Okrem iných lahodných chodov hitom pre umelca vraj bola kombinácia mäsa a ovocia. Práve tú spĺňali jeho obľúbené toasty Kalifornia (t. j. s avokádom a so slaninou) či srnčí steak s banánmi.

Vyskúšať môžete náš recept. Napíšte nám, ako vám chutil.

Pečené kuracie prsia s cibuľkou, jablkom a hruškou

Suroviny:
• 1 kg kuracích pŕs HSH
• 2 lyžice kačacej/husacej masti
• 2 veľké červené cibule
• 2 polievkové lyžice hnedého cukru
• 1 jablko (stredne veľké, napr. Granny Smith)
• 1 hruška (stredne veľká)
• 1 strúčik cesnaku
• 1/3 hrnčeka čerstvého alebo sušeného ovocia (brusnice, višne, čerešne alebo hrozienka – podľa vlastných preferencií)
• 1 a 1/2 lyžičky rozmarínu (čerstvý nasekaný alebo 3/4 lyžičky sušeného)
• 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
• 1/4 hrnčeka brusnicového džúsu
• 2 dcl suchého sherry (alkohol)
• maslo

Postup:
Kuracie prsia rozkrojíme na polovicu, dôkladne do nich vtrieme soľ a korenie a položíme ich kožou nahor do pekáča vymazaného masťou. Podlejeme vývarom, ak nám zvýšil, ak nie, môžeme nahradiť vodou. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 – 35 minút (mäso nesmie zostať vnútri ružové). Medzitým vo veľkej panvici rozohrejeme 2 lyžice masti, pridáme olúpané a na mesiačiky nakrájané červené cibule a na miernom plameni opekáme za občasného premiešania zhruba 15 minút, kým cibuľa nie je mäkká. Potom pridáme hnedý cukor a za stáleho miešania varíme ešte asi 5 minút, pokiaľ cibuľa nezačne zlatnúť. Jablko a hrušku olúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame nahrubo a pridáme do panvice k cibuli. Primiešame roztlačený strúčik cesnaku, ovocie (brusnice, višne, čerešne alebo hrozienka – podľa vlastného výberu), rozmarín a mleté korenie. Varíme pod pokrievkou za občasného premiešania približne 5 minút. Následne vmiešame brusnicový džús a sherry a ešte povaríme cca 4 minúty, kým sa neodparí polovica tekutiny. Upečené kuracie prsia preložíme na servírovaciu misu a rozdelíme na ne pripravenú cibuľovo-ovocnú zmes. Podávame s ryžou a hlávkovým šalátom.

TIP: Kuracie prsia ovocnej sezóny môžeme podávať s varenými či pečenými zemiakmi alebo s varenou ryžou. Brusnicový džús môžeme nahradiť suchým bielym vínom alebo sherry. K takto upravenému mäsu sa hodia aj zelené fazuľové struky dusené na pare.

KuRadič na záver:

Ak je to možné, využite sezónne ovocie. Pre klasikov odporúčame zamerať sa na broskyne, jablká alebo slivky. S nimi nič nepokazíte a jedlu dodáte tú správnu šťavu.
Siahnuť môžete aj po plodinách, ktoré sa k nám dovážajú. Vyskúšajte aj známy recept na kuracie mäso s ananásom. Aj táto kombinácia je veľmi chutná, „fresh“ a voňavá. Ananás má sám osebe príjemnú vôňu a v spojení s kuracím mäsom sa môžete tešiť na výnimočný obed.

Ovocia nie je nikdy dosť, a preto ak máte dojem, že vám počas niektorých dní chýbajú vitamíny, ktoré sa v ňom nachádzajú, môžete ho pokojne pridať aj do hlavného chodu. Nemusíte mať strach z rôznych kombinácií, Kura Kráľovské vám bude chutiť aj s ovocím.