EN
Je toho viac

Inšpirujeme sa receptmi známych osobností – Jamie Oliver

Víkend sa pomaly blíži a vy čakáte vzácnu návštevu – rodinu, priateľov, svokrovcov. Chytá vás panika a premýšľate, čo nové vykúzliť vkuchyni? Máte pocit, že ste už varili všetko. Nezúfajte, nenecháme vás v tom. Prinášame vám tipy, ako inovovať klasické recepty na prípravu kuraciny. Vďaka týmto tipom budete hviezdnymi hostiteľkami, ešte viac milovanými manželkami a inšpirujúcimi nevestami. Každá z nás chce zažiariť, tak poďte na to a inšpirujte sa fantastickými receptmi z dielne Jamieho Olivera. 

Meno Jamie Oliver ste už určite počuli. Ešte známejšia je však jeho prezývka Kuchár bez čapice. vznikla vďaka filozofii, ktorú Jamie vyznáva – minimalizmus, čistota a čerstvosť vkuchyni. Priam kráľovská predstava! Obľúbeným v kulinárskom svete sa stal tento sympatický kuchár nielen vďaka týmto atribútom, ale i preto, že vyznáva nenáročný životný štýl. Ľuďom prezentuje zdravú stravu, čím sa snaží robiť osvetu, a propaguje zdravšie stravovanie v školách. Ľudí si získal aj svojou bezprostrednosťou a originalitou. 

Základné prikázania, vďaka ktorým zaručene pripravíte tú najlepšiu kuracinu: 

  • Začnite tým, že navštívite najbližšiu podnikovú predajňu HSH, kde si zaobstaráte to najlepšie a najčerstvejšie Kura Kráľovské. Určite prehoďte pár milých slov s pani predavačkou, ktorá vám rada a ochotne poradí. Je to neopísateľný pocit, keď zákazník nahliadne do zákulisia a dozvie sa pár informácií navyše. Vedzte, že kuriatko zakúpené takýmto spôsobom bude chutiť oveľa lepšie. Vedeli ste, že to často robí aj tento inšpiratívny kuchár? So svojou kamerou vyráža medzi predajcov, potuluje sa trhmi, rozpráva sa s obchodníkmi a povzbudzuje ľudí v tom, čo kúpiť a ako si správne vybrať.  
  • Minimalizmus nadovšetko – na prípravu famózneho kuracieho obeda alebo večere vám postačí pár surovín 
  • Pripravte si všetko vopred – vďaka tomu vás naozaj nič nezaskočí. Ku kuriatku doprajte sebe i návšteve pohár kvalitného vína. Vhodne vybrané víno podporí vzájomnú harmóniu a výsledkom bude zvýraznenie jemných nuansí jedla aj vína. Ak budete kura dusiť, zvoľte ľahšie biele víno, ak piecť, odporúča sa ľahšie červené. Nezabudnite však na deti, ktoré potešíte sviežou domácou limonádou.  
  • Bylinky, bylinky a ešte raz bylinky – ak ich pri príprave kuraťa použijete, posuniete jeho chuť o level vyššie. 
  • Využívajte potraviny, ktoré máte doma – za najvšestrannejšie suroviny v kuchyni Jamie považuje čili, cesnak a citrón. Isto ich doma nájdete aj vy.  

Vedeli ste, že…?
Pri konzumácii papričiek čili sa v tele človeka uvoľňuje hormón šťastia – endorfín. Pri ich konzumácii človek pociťuje uvoľnenie, pohodu a pôsobia aj ako prírodné afrodiziakum. Jamie Oliver papričky čili využíva takmer do každého receptu a ako tvrdí, je od nich závislý. Namiesto toho, aby do seba lial litre kávy, pohryzie čili a je prebudený. Využíva ho i pri príprave kuraciny. Horúčava, ktorú čili spôsobuje, je podľa neho dokonalý spôsob zahriatia bez toho, aby sa vo vašom tele hromadili kilogramy.

Klasika trochu inak

Pečené kurča je síce nestarnúca klasika, je však možné, že vás práve tento stereotyp už nebaví, máte pocit, že to nie je dosť kreatívne, prípadne rady experimentujete a skúšate nové kombinácie. Ak je to i váš prípad, vyskúšajte Jamieho kurča s bylinkami – pokúste sa jemne nakrojiť mäso v časti kuracích pŕs a medzery vyplňte petržlenovou vňaťou, majoránkov či bazalkou, prípadne ich môžete vložiť dovnútra kuraťa. Čo určite nezabudnite, je potrieť povrch olivovým olejom, vďaka čomu dosiahnete chrumkavú kôrku.  

Ďalším skvelým tipom je kurča na marocký spôsob – rýchly a ľahký recept, ktorý si vyžaduje minimálne úsilie. Pripravte si marinádu z citróna, bazalky, zo sušeného čili, z morskej soli a korenia, ktorou následne kuriatko potriete. Okrem toho môžete kura nakrojiť v časti kuracích pŕs a marinádou vyplniť medzery ako v recepte vyššie. Ďalšie tri citróny nakrájajte na plátky, pokryte nimi spodok plechu a pokojne nimi vyplňte aj vnútro kuraťa. Po upečení posypte lístkami koriandra a vynikajúci obed je na svete.  

Slnečný svit na tanieri

Každú gazdinku zaručene poteší, ak pri príprave obeda zašpiní čo najmenej riadu. Uľahčí si robotu, ušetrí čas, môže si vyložiť nohy a v pokoji si vychutnať poobednú kávu. Ak si vyberáte cestu maximálneho minimalizmu v kuchyni, ale veľkej hojnosti na tanieri, budú pre vás citrónové kuracie stehná s rozdrvenými zemiakmi tou správnou voľbou. Na väčší plech poukladajte kuracie stehná spolu so zemiakmi, na mesiačiky nakrájané citróny, pridajte tymian a rozmarín, pokvapkajte olivovým olejom a dobre okoreňte. Po 45 minútach vyberte plech z rúry, vytlačte citróny na obsah plechu a časť zemiakov stlačte – nasiaknu chute a budú krásne chrumkavé. Prihoďte olivy, všetko zľahka premiešajte a dopečte dozlata. 

Atmosféra Stredomoria vo vašej kuchyni

Aj vám sa zacnelo za teplými letnými večermi, atmosférou dovolenkových miest a vôňou prímorskej kuchyne? Vytvorte si letnú grécku náladu u vás doma. Vydajte sa vďaka tomuto chutnému pokrmu do krajiny, ktorú si bohovia vybrali za svoj domov. 

Tento recept je skvelým zdrojom bielkovín a pripravíte ho za polhodinku. Hodí sa ako na sýty obed, tak na rýchlu večeru. Pripravte si kuskus, nastrúhajte doň tenké mrkvové hobliny, pridajte orestované prsia, tzatziki a potom vám už neostane nič iné, len sa ponoriť do fantastických gréckych chutí. 

A čo sa dá pripraviť zo zvyškov kuraťa? Návštevu prekvapíte, ak večer vytiahnete tieto jednohubky 

  • Kuracie fajitas – pikantné jedlo plné chutí a navyše úplne jednoduché. Budete potrebovať tortilly, avokádo, kuracie prsia nakrájané na 1 cm pásiky, limetku, koriander a papričky čili. Zeleninu môžete kombinovať podľa vlastnej predstavivosti – použite takú, ktorú nájdete doma.  
  • Šalát skuraťom,so šošovicou a s kaparovou omáčkoutoto jedlo pre vás bude skutočným zážitkom! Je ľahké, má extrémne rýchlu prípravu a je naozaj chutné. Zmiešate dokopy baby špenátové lístky, šošovicu, kuracie pásiky, kapary popučíte a zmiešate s citrónovou šťavou, tromi lyžicami extra panenského olivového oleja a jogurtom. Túto omáčku pridáte k šalátu a máte hotovo. 
  • Mexická klasika à la kuracie burrito tortilly, ryža, fazuľa, koriander, limetka, cesnak, kuracina. Podľa preferencií dochuťte papričkami čili a skvelú pochúťku máte na svete. 

Tip na záver: Fantastický kurací koláč

Čo by ste boli za hostiteľku, keby ste návšteve neponúkli koláč? Tentoraz to však vyskúšajte trochu inak. Zmena je život, chopte sa teda príležitosti a zažiarte vďaka slanému kuraciemu koláču. Jeho príprava je jednoduchá a trvá len 30 minút.  

Suroviny: 

  • lístkové cesto 
  • 2 cibule 
  • 600 g vykostených kuracích stehien z HSH 
  • 350 g šampiňónov 
  • zväzok čerstvého tymianu (30 g) 
  • morská soľ 
  • korenie 
  • 1 lyžica červeného vínneho octu 
  • 150 ml vody 

Postup: 

Rúru rozohrejte na 220 °C. Do väčšej panvice nalejte lyžicu olivového oleja a postupne do nej pridávajte nahrubo nakrájanú cibuľu. Dve tretiny stehien nasekajte nahrubo, zvyšok zase nadrobno a pridajte ich do cibuľovej panvice. Za občasného miešania povarte 6 minút dozlatista. Medzitým na druhej panvici mierne osmažte šampiňóny (4 minúty) a pridajte ich do panvice s kuraťom, posypte tymianom. Panvicu odstavte z ohňa, pridajte morskú soľ, korenie, červený vínny ocot a 150 ml vody. Vyvaľkajte lístkové cesto tak, aby bolo o 2 cm väčšie ako panvica, položte ho cez plnku a pomocou lyžice zatlačte do okrajov. Povrch cesta potrite olivovým olejom a do stredu zapichnite zvyšné vetvičky tymianu. Pečte v rúre 15 minút dozlatista. 

Tipy na obmenu surovín: 

  • Namiesto cibule môžete použiť pór. 
  • Ak hríby nemáte príliš v obľube, použite namiesto nich mrkvu, papriku alebo hrášok. 
  • Lístkové cesto môžete nahradiť takým, ktoré si pripravíte doma. 
  • Kuracie stehná nie sú podmienkou, môžete ich vymeniť za kuracie prsia. 
  • Tymian možno vymeniť za rozmarín alebo šalviu – je to len a len na vašej fantázii a chuťových pohárikoch. 

Pamätajte, aj jednoducho pripravené jedlo môže byť chutné. Nemusíte byť zrovna odborníčky v gastronómii, aby ste boli hviezdami vo vlastnej kuchyni. Varte minimalisticky, preferujte čerstvosť a farebnosť, ako to robí jeden z najvplyvnejších šéfkuchárov Jamie Oliver.