Jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne každý
Trváte na teplej večeri, ale nestíhate variť? Nech už vám deň naruší čokoľvek, nemusíte seba ani rodinu odbiť mrazenou pizzou. Rozhodne nie je pravdou, že pokiaľ potrebujete uvariť rýchlo, patríte do skupiny lenivcov. Ale ruku na srdce – ak chcete pre rodinu alebo priateľov uvariť večeru vo všedný deň, viac než hodinu príprave jedla venovať nemôžete. Najbližšie, ako sa k tomuto ideálu priblížiť, je naučiť sa pár jednoduchých, ale rafinovaných receptov. Nech sa páči, inšpirujte sa.
Šalát s kuracím mäsom a pomarančom
Suroviny:
- 200 g kuracích pŕs z HSH
- lyžička kvalitnej sójovej omáčky
- lyžička worcesterskej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Na šalát a zálievku - 150 g zmesi listových šalátov (čakanka, ľadový šalát, rukola alebo podľa vlastného výberu)
- kúsok pomaranča
- lyžica medu
- 2 lyžice pomarančovej alebo citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Mäso nakrájame na väčšie kúsky, pridáme suroviny na marinádu, dobre premiešame a necháme odležať. Na rozpálenom oleji restujeme z oboch strán cca 7 minút. Podľa potreby dosolíme. Suroviny na zálievku rozšľaháme metličkou. Do misky dáme šalát, prelejeme zálievkou, pridáme mäso a kúsky pomaranča. Môžeme pokvapkať balzamikovým octom. Podávame s opečenou bagetkou.
Kuracie paličky
Suroviny:
- 16 kuracích paličiek (spodných stehien Kuraťa kráľovského)
- 200 ml BBQ omáčky
- grilovacie korenie
- strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
Vedeli ste, že…?
Vďaka BBQ omáčke sa mäso sfarbí krásne dočervena. Pridaním väčšieho množstva cesnaku bude mať omáčka väčšiu silu. Pri príprave kuracieho mäsa v alobale získate chutnú a šťavnatú pochúťku bez použitia ďalšieho prídavného tuku.
Postup:
Paličky (spodné stehná) uchopíme za kosť a stiahneme kožu smerom nadol. Nožom prerežeme väzy okolo kosti. Oddelíme kožu a kĺb pomocou nožníc alebo noža. Kuracie mäso nahrnieme nahor po kosti, aby paličky pripomínali lízanky. Z kosti odstránime všetky zvyšky mäsa. Kuracie paličky ochutíme omáčkou na barbecue (BBQ) a grilovacím korením, pridáme prelisovaný cesnak a olivový olej. Necháme odležať v chladničke. Po odležaní kladieme barbecue kuracie paličky do pekáča. Podlejeme kuracím vývarom/vodou, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a na 200 °C pečieme zhruba 35 minút. Potom alobal odstránime a dopekáme na 180 °C, dokým kura nezíska chrumkavú kôrku (cca 20 minút). Priebežne podlievame šťavou z výpeku, prípadne dolejeme vývar. Vhodnou prílohou sú baby zemiaky, ktoré môžeme upiecť spoločne s kuracími paličkami v jednom pekáči.
KuRadič na záver:
- Kuracie prsia sa skvele hodia na minútkovú úpravu, no rovnako chutné a jemné mäso dosiahnete krátkym, ale šetrným dusením.
- Kuracie mäso je hotové, keď dosiahne vnútornú teplotu 75 – 85 °C.
- Pred servírovaním je vhodné nechať kura ešte 10 – 15 minút odpočinúť, aby sa šťava mäsom pekne prelínala.
Rýchle jedlo nemusí byť vždy len z donášky alebo nezdravého polotovaru. Plnohodnotnú večeru nenáročnú na čas i energiu si dokážete pripraviť aj v pohodlí domova. Skúste a uvidíte, že kombinácia zeleniny, ovocia a kuracieho mäsa zachutí vám aj vašej rodine. A už vás nebude ťažiť svedomie, že ste zase skončili vo fastfoode, pretože jednoducho nestíhate. Dajte šancu kuraciemu mäsu od HSH a celá vaša rodina bude spokojná.