EN
Je toho viac

Kuracie klopsy s kukuričnými haluškami

Guľky z mletého mäsa, fašírky, frikadelky, klopsy alebo ako si ich nazvete, sú skrátka veľmi obľúbené v mnohých kuchyniach sveta. U nás ich máme radi s paradajkovou omáčkou, v podobnej úprave ich poznajú v talianskej či ázijskej kuchyni. A keďže v starej prešporskej kuchyni sa prelínalo to najlepšie z mnohých gastronomických kuchýň, nemohol v nej chýbať ani dnešný recept na kuracie klopsy.

Ako si ich pripraviť a čo na ne budete potrebovať?

Suroviny:
• ½ kg stehien (bez kože) alebo pŕs Kuraťa Kráľovského
• 2 žemle
• 1 vajce
• soľ
• mleté čierne korenie

Omáčka:
• 1 pór
• 2 mrkvy
• 1 petržlen
• 1 menší zeler
• 1 kaleráb
• 100 g zeleného hrášku a kukurice
• kačacia (bravčová) masť
• 5 PL paradajkového pretlaku
• tymian, bobkový list, čierne korenie
• soľ
• 2 PL hladkej múky
• 1 PL cukru

Postup:
Kuracie mäso a žemle namočené vo vode zomelieme na mäsovom mlynčeku. Posolíme, pridáme surové vajce a ochutíme mletým čiernym korením. Vareškou zmes zamiešame a mierne našľaháme. Z masy tvarujeme guľky vo veľkosti marhule a uvaríme ich do mäkka vo vriacej vode. Omáčku pripravíme tak, že na masti opražíme nadrobno pokrájaný pór, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, hrášok a kukuricu. Po chvíli zeleninu zaprášime múkou, dobre zamiešame a zalejeme vývarom z mäsových guliek, pridáme cukor, všetko korenie, bobkový list a paradajkový pretlak. Na miernom ohni varíme 20 minút za občasného miešania. Omáčku finálne dochutíme, vložíme do nej kuracie klopsy a 5 minút ešte povaríme. Hostí prekvapíme, ak im ako prílohu ponúkneme kukuričné halušky.

Tip:
Omáčka ku klopsom získa na chuti aj na vzhľade, ak k nej pridáme hrsť sušených špičiek (lesná huba Marasmius oreades), predtým namočených vo vode.

KuRadič na záver:

Ku kuracím klopsom sa skvele hodia kukuričné halušky. V podstate ide o obdobu polenty a nie o klasické halušky. Ich príprava je nenáročná – do litra osolenej vriacej vody pridáme lyžicu masti a pomaly do nej zavárame pol kila kukuričnej múky. Neustále miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od hrnca. Potom z neho polievkovou lyžicou vykrajujeme halušky. Cesto po vybratí z vody chladnutím rýchlo tuhne, preto sa niekedy podáva aj za studena. Hotové halušky posypeme cibuľkou opraženou na masti.

Tento oprášený recept z prešporskej kuchyne istotne zvládnu uvariť aj tí, ktorí v kuchyni ešte len začínajú. A tí skúsenejší si možno rozšíria svoju zbierku receptov o ďalší chutný pokrm z kuracieho mäsa, ktoré chutí skvele v každej podobe.

Želáme vám dobrú chuť!