EN
Je toho viac

Kuracina ako súčasť svadobného menu

Termín svadby sa blíži, všetko máte ako-tak zariadené a vybavené, jediné, nad čím si lámete hlavu, je svadobné menu. Je to rozhodne časť svadby, ktorá zaujíma každého hosťa a každý sa na ňu teší. Je dôležité zvoliť správny typ menu s ohľadom na všemožné alergie a intolerancie našich hostí. Menu by malo byť jednoduchšie, no zároveň kreatívne, aby ste potešili chuťové poháriky každého hosťa. Kuracie mäso a recepty z neho skvele splnia túto úlohu. Kura dokážete naservírovať ako predjedlo, polievku aj hlavné jedlo a rozhodne to nemusí byť žiadna nuda na tanieri.

Chody musia dávať zmysel

Väčšinou sa na svadobnej tabuli servírujú štyri chody: predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert. Vždy platí, že menu musí dávať zmysel a chody musia ladiť. Je skvelé vybrať si jednu základnú surovinu a tú používať v celom menu. Kura je skvelý príklad – dokážeme ho využiť hneď v troch chodoch. Ako predjedlo sa hodí pochúťka z kvalitnej šunky, napríklad roládky alebo kanapky. Obľúbené hlavné jedlo – kuracia kapsa, kuracia roláda alebo kurací rezeň, či už na prírodno, alebo smažený, sú klasickou chuťovkou, ktorú hostia vždy ocenia. Kura je surovina, ktorú má každý rád, obľubujú ju aj deti, nie je mastná ani ťažká a dokonale zasýti. Ku kuraťu sa hodí veľa komponentov, ktoré iba zvýraznia jeho chuť a podčiarknu silu celého pokrmu.

Párovanie s alkoholom

Jedna hlavná surovina v celom menu so sebou nesie mnoho výhod. Jednou z nich je aj párovanie alkoholu so svadobným menu. Ku kuraťu sa veľmi hodia biele vína, na prípitok môžete podávať biele šumivé víno. Predjedlo a hlavné jedlo z kuraciny skvele doplnia suché biele vína ako Sauvignon blanc, Rizling rýnsky alebo Chardonnay.

Menu, ktoré je všetko, len nie nudné

To, že budete servírovať na svadbe klasickú surovinu, ešte neznamená, že aj menu z nej musí byť klasické a nudné. Prinášame vám pár tipov na recepty, ktoré vás presvedčia o tom, že kura na svadbu patrí a že by nemalo chýbať ani vo vašom svadobnom menu.

stol-prestieranie-ruky-mladomanzelia-svadba-menu

Predjedlo

Zo šunky sa dá vytvoriť naozaj kreatívne a jednoduché predjedlo. Dôležité je, aby bola kvalitná a obsahovala veľa mäsa. Odporúčame použiť šunky od Kura Kráľovské; z nich možno pripraviť niekoľko druhov nátierok a podávať ich ako kanapky. Veľmi chutnú nátierku dokážete pripraviť aj z Excelent údenej kuracej šunky, ktorá dodá do predjedla zaujímavú zaúdenú chuť. Určite by žiadneho hosťa neurazila ani nátierka z kuracích pečienok. Začať svadobné menu so šunkovým šalátom zmiešaným s rôznou sezónnou zeleninou a orechmi, ktorý bude krásne hrať farbami, má tiež svoje čaro. Klasická šunková rolka už v móde nie je, ale toto klasické predjedlo sa dá veľmi ľahko pretvoriť na novodobú verziu hrianky so šalátom, šunkou, s dresingom a nastrúhaným čerstvým chrenom.

Náš tip: Nič nepoteší viac ako klasický kurací vývar.  Skúste sa dohodnúť so šéfkuchárom, aby si dal záležať na peknom servírovaní, aby polievka vyzerala honosnejšie. V hlbokom tanieri už môže byť v strede pekne naaranžovaná zelenina, rezance a mäsové halušky. Každého hosťa toto servírovanie nadchne, pretože takto upravený tanier vyzerá ako dokonalé umelecké dielo. Hosť  si do taniera na záver naleje už len čistý poctivý vývar.

Hlavné jedlo

Zabudnite na obyčajné opečené kuracie stehno alebo prsia so zemiakmi. Na tanieri to vyzerá až veľmi jednoducho a to si predsa svadobné menu nezaslúži. Kuracie mäso je možné pripraviť ako zaujímavé a dobre vyzerajúce fine diningové jedlo. Medzi naše obľúbené tipy patria napríklad kuracie prsia s holandskou omáčkou, so sparenou špargľou a s upečenými zemiakmi. Ak sa nebojíte experimentovať, za zmienku určite stoja aj kuracie prsia so šampiňónmi a s figami s demi-glace omáčkou a so zemiakovými rostami. Ak, naopak, máte radi klasiku, určite môžete servírovať aj kurací rezeň s veľmi dobrou zemiakovou kašou a so sparenou zeleninkou. Aj táto chutná klasika môže vyzerať luxusne, dôležitý je len pekný plating, čiže servírovanie na tanieri. Hlavné jedlá z kuracieho mäsa nie sú ťažké, preto sa k nim hodí servírovať ešte ľahký sezónny šalát alebo glazovanú baby zeleninu.

Náš tip: Kuracia roláda so zaujímavou náplňou z bryndze a zo sušených rajčín je tiež pekným oživením svadobného menu na tradičnej slovenskej svadbe. Pri výbere hlavného jedla myslite aj na náročnosť konzumácie pokrmu, aby hostia nemuseli oberať kosti a aby omáčka nebola veľmi farebná.

V minulosti nemohlo kura na svadbe chýbať

Naši predkovia vedeli, čo je dobré. Rodina musela vždy zabezpečiť dostatok mäsa, hlavne hydiny. Slepačí vývar nemohol chýbať na žiadnej svadobnej hostine. Ľudia verili, že kura prináša novomanželom plodnosť. Hlavným jedlom bolo vždy jednoducho pripravené kura, ku ktorému sa varila tradičná pohánková, zemiaková alebo ryžová kaša. Svadobné hostiny boli síce jednoduchšie, ale čo sa týka jedla, na tom sa nikdy nešetrilo a zvyčajne sa dojedalo ešte tri dni po svadbe.

Trochu o etikete

Etiketa dovoľuje jesť kura rukami, no počas svadby sa to veľmi nehodí. Myslite na hostí a ich odev, aby nedošlo k nepríjemnej situácii a neboli špinaví. Ak predsa len budete servírovať kuracie mäso s kosťou, určite by malo mať koniec zabalený v alobale na dobré uchopenie a pri servírovaní by mal mať každý hosť vedľa taniera misku s vlažnou vodou a citrónom, aby si mohol odmastiť ruky.

KuRadič na záver:

  • Svadobné menu musí byť zladené a jednotlivé chute by sa mali dopĺňať.
  • Kura je ideálnou surovinou v menu, pretože ho dokážeme použiť až v troch jedlách; chuťovo najlepšie je to od Kura Kráľovské.
  • Ku kuraciemu mäsu sa najlepšie hodia jemné biele vína.
  • Aj z tradičných receptov môžu vzniknúť moderné verzie pokrmov, ktoré ulahodia nejednému hosťovi.
  • Kuracie mäso na svadbe sa vracia do módy, inšpirovali nás k tomu naši predkovia.