EN
Je toho viac

Na mexickú nôtu: neodolateľné domáce quesadilly

Milovníkom mexickej kuchyne určite nemusíme dvakrát predstavovať túto dobrotu. Pre nich, ale aj pre tých, ktorí ju ešte nevyskúšali, tu máme perfektný recept. Nenáročná príprava a chutné suroviny z nej robia favorita rýchlych a ľahkých obedov či večerí.

Typické mexické jedlo, ktorého základom je placka – tortilla. Plní sa rôznymi surovinami – od papriky, kukurice, syra, kuracieho mäsa, zeleniny až po šalát. Ku quesadillám sa najčastejšie podávajú rôzne dipy alebo napríklad aj obľúbené guacamole.

Kuracie mäso je neodmysliteľnou súčasťou náplne tohto pokrmu. Prinášame vám výborný recept nielen na toto jedlo, ale aj na varianty dipov, ktoré si rovnako ľahko pripravíte aj v pohodlí domova.

Quesadilla mexiko s kuracím mäsom a čili dipom

Budete potrebovať:
• 4 tortilly (pšeničné alebo kukuričné, výber je na vás)
• 250 g kuracích pŕs od HSH
• 1 šalotka
• 200 g strúhaného čedaru
• štipka mletej červenej papriky
• štipka mletej rasce
• štipka práškového čili
• soľ
• mleté čierne korenie
• 1 PL slnečnicového oleja

na čili dip:
• 1 PL kvalitného kečupu
• ½ ČL drveného čili
• 3 PL majonézy
• 3 PL kyslej smotany
• soľ
• mleté čierne korenie

Postup:
1. Ako prvé si pripravíme dip zmiešaním všetkých potrebných surovín. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Hotový ho dáme odpočívať do chladničky.
2. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky, pokvapkáme olejom, posypeme paprikou, rascou, čili, soľou a mletým čiernym korením a všetko spolu dobre premiešame, aby sa všetky chute spojili.
3. Restujeme na panvici, kým nie je mäso hotové – cca 10 minút. Ak sa tak stane, pokrájame šalotku a pridáme ju k mäsu spolu so strúhaným čedarom.
4. Hotovú zmes dáme na tortillu a prekryjeme druhou tortillou, aby nám vznikla jedna veľká plnená placka. Následne ju na panvici z oboch strán pripečieme tak, aby sa syr vnútri roztopil. Môže to trvať 3 až 8 minút, v závislosti od panvice. Plnenú tortillu však treba sledovať, aby sa nepripiekla až príliš.
5. Hotovú quesadillu rozkrojíme na štvrtiny, aby nám vznikli klasické trojuholníčky.
6. Podávame s čili dipom alebo domácim guacamole.

Ku quesadille sa výborne hodia aj tieto dipy:

GUACAMOLE


Budete potrebovať:
• 3 stredne veľké avokáda
• ½ limetky
• ½ cibule
• štipka soli
• 6 cherry rajčín
• 1 väčší strúčik cesnaku
• 1 čili paprička

Postup:
Zrelé avokáda rozpučíme na kašu pomocou vidličky a pridáme do nich šťavu z polovice limetky. Osolíme, pridáme najemno nasekanú cibuľu, rajčiny, pretlačený strúčik cesnaku a čili papričku nakrájanú na maličké kúsky. Všetko spolu poriadne premiešame a môžeme podávať. Guacamole si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Niekto z neho vynecháva cibuľu, iný ho má rád kyslejšie či menej kyslé. Dôležité je počas prípravy ho ochutnávať.

CESNAKOVÝ DIP

Budete potrebovať:
• 1 kyslá smotana
• 3 menšie strúčiky cesnaku
• podľa chuti: soľ, mleté čierne korenie, pažítka

Postup:
Cesnak prelisujeme, pridáme do kyslej smotany, osolíme, okoreníme a pridáme najemno nasekanú pažítku.

Želáme vám dobrú chuť.