Omáčka dodá jedlu správny šmrnc
Pripravili ste si skvelé kuracie mäso, ale chýba vám k nemu omáčka? A podľa možností rýchla, aby mäso nemuselo dlho čakať, než ju vyrobíte? Žiadny problém. Vzhľadom na pozitívny ohlas čitateľov na predchádzajúci článok o omáčkach ako prílohe ku kuraciemu mäsu vám dnes ukážeme, aké ďalšie druhy omáčok sa chutne snúbia s kuracinou.
Určite poznáte tie situácie, keď len tak opečiete kus kuracieho plátka, uvaríte zemiaky a chcete podávať. Zrazu zistíte, že to síce vyzerá krásne, no napriek tomu je to akési neúplné. Také neúplné, že to nezachráni ani uhorkový šalát. Bez omáčky totiž jedlo nie je kompletné. Rovnako ako šalát potrebuje zálievku, tak aj mäso na tanieri si priam pýta omáčku.
Domáca omáčka teriyaki
Pre milovníkov exotických chutí tentokrát prinášame recept na domácu omáčku teriyaki. Táto omáčka nielen skvelo chutí, ale vďaka enzýmom, ktoré obsahuje, pomáha aj pri zmäkčení mäsa. Používa sa predovšetkým v japonskej kuchyni ako dochucovadlo, ale aj ako dip. Na omáčku teriyaki existuje nespočetné množstvo receptov – niekto pridáva med, niekto cukor, saké a niekto nie. Je to podobné ako so sviečkovou omáčkou – každý má svoju obľúbenú ingredienciu.
Ryžové víno (150 ml) privedieme k varu, stiahneme zdroj tepla na polovicu a necháme mierne bublať približne 10 minút. Pridáme sójovú omáčku (250 ml), ryžový ocot (2 lyžice), štipku drvenej čili papričky, lyžicu sezamového oleja, cesnak, zázvor, 65 gramov bieleho cukru a čierne korenie. Keď sa cukor rozpustí, omáčku varíme ešte ďalších 5 minút. Hotovú omáčku teriyaki nalejeme do vhodnej nádoby a skladujeme v chlade. Natrhané kuracie mäso v omáčke teriyaki podávame s ryžou alebo rezancami a posypané jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.
Vedeli ste, že…?
Teriyaki je predovšetkým tradičný japonský spôsob prípravy mäsa a rýb, ktoré sa v priebehu prípravy potierajú zmesou sójovej omáčky, saké (japonské ryžové víno) a cukru, vďaka čomu majú lesklú glazúru a sladkastú chuť.
Pikantná medová omáčka
Po tomto jedle sa budete oblizovať až za ušami! Sladké omáčky s troškou pikantnosti výborne fungujú s kuracím mäsom a ryžou.
V stredne veľkej rajnici zmiešame hrnček vody, 2 – 3 lyžice pikantnej čili omáčky, lyžicu prelisovaného cesnaku, štvrť hrnčeka cukru, 2 – 3 lyžice medu a premiešame. Zmes privedieme k varu na strednom plameni, v miske vyšľaháme 2 lyžice kukuričného škrobu s 2 lyžicami studenej vody. Prilejeme do omáčky, miešame do zhustnutia a potom znížime plameň. Opečené kuracie rezance prelejeme omáčkou a premiešame, zasypeme čili vločkami a podávame s ryžou.
Salsa verde (studená bylinková omáčka)
Táto talianska omáčka patrí medzi letné studené omáčky a je plná báječných chutí, ktoré získa spojením byliniek, olív, kapár a neopomenuteľného olivového oleja. Nie je to omáčka v pravom zmysle slova. Poslúžiť môže ako dip i marináda. Medzi jej prednosti patrí aj veľmi nenáročná príprava.
Jedným z variantov je salsa verde s hrubozrnnou horčicou. Hrsť petržlenovej vňate, 1 – 2 lyžice aromatických bylín (bazalka, mäta, pažítka) rozdrvíme v mažiari s 3 strúčikmi nasekaného cesnaku, 10 kusmi vykôstkovaných zelených olív, 2 kusmi sardelového filé, lyžicou kapár a 2 lyžicami hrubozrnnej horčice (francúzska, bavorská, kremžská). Pridáme šťavu z polovice menšieho citróna, panenský olivový olej a vyrobíme hustejšiu omáčku. Podľa chuti osolíme jemnou morskou soľou a čiernym korením. V uzavretej nádobe necháme omáčku dobre vychladiť.
Cheddar sauce (britská omáčka)
Čedarová alebo syrová omáčka je tradičná omáčka, ktorá sa často používa v anglickej kuchyni. Omáčka je založená na základnej bielej omáčke a syre čedar. Môže byť vnímaná ako anglický ekvivalent francúzskej omáčky Mornay (bešamelová omáčka so zmesou syrov Gruyére a parmezánom jedna k jednej). Čedarová omáčka ďalej obsahuje anglickú horčicu, Worcestershirskú omáčku, čierne korenie a iné prísady. Čedarová omáčka môže byť použitá rôznymi spôsobmi na mäso, cestoviny, zeleninu a dokonca aj ako dip.
Tvrdý syr nastrúhame na strúhadle. V hrnci zohrejeme maslo, pridáme múku a chvíľu restujeme. Prilejeme mlieko a dôkladne rozmiešame metličkou. Privedieme k miernemu varu a chvíľu povaríme. Vmiešame syr, ktorý necháme rozpustiť, dochutíme anglickou horčicou a Worcestershirskou omáčkou. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
KuRadič na záver:
- Takmer každá omáčka sa dnes dá kúpiť ako polotovar, skúste si ich však pripraviť doma a určite nebudete ľutovať.
- Cesnak restujte na slabom plameni, aby nezhorkol.
- K excelentnému zážitku z chutného jedla istotne prispeje aj kuracie mäso z HSH.