EN
Je toho viac

10 najobľúbenejších svetových jedál z kuraťa

Aj vy ste už vyskúšali desiatky receptov z kuraciny? Je pravda, že kuchárske knihy a online receptáre ponúkajú v tomto smere naozaj bohatý výber pokrmov – zaujímavých i bežných na prípravu či suroviny. Ako sa s kuracím mäsom pasujú v zahraničí? Tieto špeciality sa pri návšteve uvedených krajín oplatí ochutnať. Bonusom je, že s malými obmenami si ich môžete vychutnať aj u vás doma, napríklad aj z Kuraťa Kráľovského od HSH.

Indické tandoori:

Názov je odvodený od pece tandúr, v ktorej sa kura pripravuje. Ide o väčšiu nádobu valcovitého tvaru, umožňujúcu pripravovať pokrmy pri veľmi vysokej teplote a bez tuku. Kuracina sa napichne na dlhé tyče, na steny pece sa prilepia chlebové placky (u nás sa ako alternatíva pece používa gril). Kurča tandoori je charakteristické svojou marinádou a špeciálnym korením. Je to zmes bieleho jogurtu a korenia tandoori masala, ktoré obsahuje napríklad čili, ďumbier, cesnak, kurkumu, koriander, muškátový orech, škoricu a i. Zloženie tejto zmesi sa líši v závislosti od rodinných zvyklostí a regiónu. V ideálnom prípade sa kura marinuje aspoň 24 hodín a podáva sa so šalátom zabalené v chlebovej placke.

Španielske pollo al ajillo:

Cesnakové kurča je pochúťkou, ktorá patrí k tradičným receptom andalúzskeho regiónu. Hlavnou surovinou je, ako už z názvu vyplýva, cesnak a kuracie kúsky. Podľa originálnej verzie by sa malo použiť kurča v celku a to následne naporciovať, avšak postup sa v rámci jednotlivých španielskych oblastí líši. To platí aj pre samotný cesnak. Niekde sa odporúča pridať ho v celku na začiatku varenia, o chvíľu ho vytiahnuť a pridať až v závere. Inde sa z neho a tymianu vytvára marináda, v ktorej je kura ponorené počas noci. Nevylučujú sa ani obe možnosti súčasne.

Palestínske musakhan:

Obľúbeným jedlom v Palestíne, ale aj tradičným pokrmom v Jordánsku sú kuracie kúsky (podľa regiónu aj celé kuracie stehná) poriadne okorenené zmesou šafranu a orientálnej koreniny sumak. Pri príprave nesmie chýbať karamelizovaná cibuľka, používa sa aj korenie kardamóm, celé klinčeky, bobkový list či píniové oriešky. Zvyčajne sa podáva na chlebovej placke (vizuálne tak pripomína pizzu), no modernou alternatívou v európskych metropolách sú aj hranolčeky.

Belgické waterzooi:

Ide o národné jedlo, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa alebo rýb. Vo všeobecnosti ho možno považovať za polievku, no vďaka tomu, že je naozaj sýte, bežne nahrádza aj druhý chod. Špecialita pochádza z Flámska, z Gentu, a jej „vývarový základ“ tvoria rôzne druhy zeleniny (predovšetkým mrkva, zeler, cibuľa, pór, zemiaky) a bylinky. Hoci bola pôvodne charakteristická rybím mäsom, čoraz častejšie sa pripravuje práve z kuraciny. Dôvodom môže byť i znečistenie riek v okolí miesta jej vzniku. Nech už je to akokoľvek, faktom zostáva, že každý región má svoje špecifické waterzooi.

Peruánske pollo a la brasa:

Obľúbeným peruánskym jedlom z kuraciny je obdoba, resp. vylepšená verzia nášho pečeného kuraťa. Špecialita sa pečie v peci na drevo, samotnému pečeniu predchádza osobité marinovanie minimálne 6 hodín. Zloženie a konkrétny recept na marinádu si, samozrejme, kuchári strážia, no známymi surovinami sú napríklad pivo a cesnak. Kurča upečené týmto spôsobom charakterizuje šťavnatosť mäsa a zlatistá, chrumkavá koža. Kombinácia marinády a prípravy v peci podčiarkne výslednú znamenitú chuť. Prílohou sú hranolčeky, šalát, servíruje sa s rôznymi omáčkami (najmä čili) a dresingmi.

Grécke souvlaki:

Špecialita má podobu špízu, opekaného mäsa na špajdli. Tradične sa pripravovala najmä z bravčoviny a jahňaciny, no v posledných rokoch je jej bežným základom kuracina (aj rybacina). Na špajdli sú napichnuté malé kúsky mäsa posypané bylinkami (väčšinou nesmie chýbať oregano), prípadne môžu byť prekladané zeleninou (opäť v závislosti od regiónu). Pre Grékov je typické, že jednotlivé kúsky mäsa sú rozmerovo a tvarovo takmer totožné.

Mexické pollo pibil:

Yucatán je povestný svojím marinovaným kuraťom, ktorého základ tvorí šťava z limetky alebo kyslých pomarančov premiešaná s lokálnou pastou achiote. Tá je zmesou čierneho korenia, rasce, oregana, klinčekov, cesnaku, koriandra a pod. Charakteristickou surovinou pri príprave sú banánové listy. Pečú sa spolu s kuracinou a v nich je kurča aj podávané (u nás ich alternatívu predstavuje fólia na pečenie). Tacos sú v tomto prípade najčastejšou prílohou.

Kotlety po kyjevsky:

Kyjevské kurča je známe nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku (na jeho pôvod existujú nejednotné názory). Túto pochúťku tvoria vyprážané kuracie kotlety plnené bylinkovým maslom. Hoci sú podobné plneným kuracím prsiam, ich typickým znakom je, že ich súčasťou musí byť kosť. Okrem masla a petržlenovej vňate je bežnou surovinou estragón a citrónová šťava. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a vstrebe do mäsa, vďaka čomu získa šťavnatú a nezameniteľnú chuť.

Arabské shawarma:

V podstate ide o variant kebabu. Kuracie mäso je ochutené špeciálnym korením a v celku napichnuté na ražni (opäť platí, že domáci používajú tradičné mixy rôznych korenín, pričom niektoré z nich sú pre nás tabu). Doplnené je klasicky cesnakovým dipom alebo omáčkou humus či tahini. Zeleninou sa v tomto prípade nešetrí – okrem čerstvej nemusí byť výnimkou ani sterilizovaná alebo kvasená. Všetky suroviny vrátane orezanej opečenej kuraciny sú zabalené do tenšej pity. Toto jedlo je považované za streetfood a môžete si ho dopriať napríklad pri návšteve Dubaja.

Francúzske coq au vin:

Kohút na víne je neoddeliteľnou súčasťou alsaskej kuchyne. Podľa legendy tento recept vymyslel kuchár Julia Caesara. Motiváciou mu bol ironický dar od Galov, ktorí cisárovi venovali starého kohúta s tvrdým mäsom po tom, ako ich pokoril. Hoci originálnou ingredienciou je kohútie mäso, zvykne sa pripravovať aj z kuracích štvrtí. Základom je v každom prípade kvalitné víno. V Alsasku je to napríklad rizling rýnsky, no v iných častiach Francúzska sa stretnete s použitím červeného vína, napríklad s burgundským Pinot noir. Na gastronomickom zážitku sa podieľajú aj suroviny ako koňak, slanina, šalotka, mrkva, zeler, tymian, cesnak, šampiňóny a i.

Ochutnali ste už niektorú zo spomínaných dobrôt, milí čitatelia? Alebo si trúfate na ich prípravu aj doma, napríklad použitím Kuraťa Kráľovského? Podeľte sa s nami o svoje recepty.