EN
Je toho viac

Problémy so žlčníkom? Zaraďte do jedálnička kuracinu

Dôvodov, prečo je potrebné dodržiavanie žlčníkovej diéty, je mnoho. Najčastejšími príčinami bývajú žlčníkové kamene alebo zápal žlčníka. Rovnako striktne sa vymedzená strava týka aj tých, ktorí absolvovali operáciu žlčníka. Ako sa teda správne stravovať a prečo by sme mali uprednostniť kuracie mäso?

Prečo sa pri problémoch so žlčníkom treba vyhýbať určitým potravinám?

Po konzumácii nevhodných zložiek v potrave, predovšetkým tukov a cukrov, a ťažkých a vysmážaných pokrmov prichádza k nežiaducim tráviacim problémom a bolestiam. Trávenie takýchto jedál totiž vyžaduje väčšie množstvo žlče, ktorá je potrebná na trávenie a vstrebávanie pokrmov. V prípade, že žlčník nefunguje správne, odtekanie nadmerného množstva žlče spôsobuje silné bolesti, tráviace problémy či dokonca vracanie.

Ochorenia, pri ktorých je nutné dodržiavať žlčníkovú diétu:

  • zápal žlčníka,
  • zápal žlčovodu,
  • žlčové polypy,
  • nezhubný nádor žlčníka,
  • rakovina žlčníka,
  • rakovina žlčových ciest,
  • primárna sklerozujúca cholangitída,
  • porcelánový žlčník.

Vzácne rady do života pri ochoreniach žlčníka

  • Veľmi dôležité pri žlčníkovej diéte je dodržiavanie správneho a pravidelného pitného režimu, čo pomáha predchádzať zahusťovaniu a hromadeniu žlče.
  • Dôležitá je pravidelná strava. Raňajky pomôžu telu efektívne odplaviť žlč, ktorá sa v noci nahromadila, a vyhnete sa tak potenciálnym nepríjemnostiam.
  • Stravu je vhodné rozložiť si na 5 – 6 menších porcií počas dňa.
  • Vyhnite sa sýteným a alkoholickým nápojom.
  • Vyhnite sa pikantným pokrmom.
  • Nie sú vhodné príliš studené potraviny.
  • Dbajte na pokojné a pravidelné vyprázdňovanie.

Čo (NE)jesť pri problémoch so žlčníkom?

Povolené potraviny:

  • hydinové mäso, chudé mäso, teľacie mäso, ryby, šunky s nízkym obsahom tuku,
  • tuky rastlinného pôvodu (napr. olivový olej),
  • bielky,
  • nízkotučné mliečne výrobky, acidofilné nápoje,
  • zelenina ako mrkva, červená repa, tekvica,
  • zemiaky a ostatné prílohy ako ryža, cestoviny,
  • šťavy z citrusov.

Zakázané potraviny:

  • mastné mäso, plody mora, konzervy, bravčové vo všeobecnosti,
  • kapusta a strukoviny, ktoré nafukujú (fazuľa, hrach, šošovica),
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku,
  • čerstvé a kysnuté pečivo,
  • všetko vysmážané a fritované,
  • káva (obzvlášť zrnková), ale aj silný čaj,
  • bobuľové ovocie s drobnými zrnkami typu jahody, maliny, egreše, ríbezle,
  • nové a čierne korenie, červená paprika,
  • čokoláda,
  • orechy,
  • mak,
  • horčica.

Ako teda pripravovať jedlo pre osobu s ochorením žlčníka?

Zostaviť jedálniček pre osobu so žlčníkovou diétou môže byť občas poriadna výzva. Hlavne pre chlapov či milovníkov mäsa je spočiatku určite veľkou neznámou, ako pripraviť chutné obedy či večere tak, aby ulahodili jazýčku, no zároveň neuškodili tráveniu.

Vedeli ste, že…?
Firma HSH denne zásobuje nielen predajne, ale aj reštaurácie, kde si Kura Kráľovské vyžiadali priamo šéfkuchári.

Vhodnou voľbou pre žlčnikárov je kuracie mäso, ideálne napríklad Kura Kráľovské od HSH. Firma ponúka nadštandardnú kvalitu, čerstvosť a lokálny pôvod. Neustále pracuje na tom, aby prinášala slovenskú kvalitu do čo najväčšieho počtu domácností. Na to, aby ste vykúzlili ozajstnú dobrotu, už stačí naozaj len málo. V súčasnosti už existuje množstvo kuchynského vybavenia, ktoré vám za pár minút pripraví z kuraciny majstrovský pokrm. Najvhodnejším spôsobom, ako jedlo pripraviť, je jeho úprava parením, varením alebo dusením.

Príklady receptov pri žlčníkovej diéte:

Raňajky – falošný hemendex

Suroviny:

  • 3 vaječné bielky
  • 100 g Kniežacej šunky špeciál
  • 5 cherry rajčín
  • ½ ČL extra panenského olivového oleja
  • štipka soli

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do misky. Šunku nakrájame na štvorčeky a dáme na rozohriatu panvicu s olivovým olejom, jemne opražíme, pridáme bielky, osolíme a necháme pomaly zapiecť na miernom ohni. K hotovému hemendexu pridáme rajčiny a podávame.

Obed – voňavá kuracia panvička s tekvicou

Suroviny:

  • 2 ks kuracích pŕs HSH
  • ½ tekvice hokkaido
  • žltá paprika
  • červená cibuľa
  • žltá cibuľa
  • ½ ČL rozmarínu
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • 2 PL tekvicového oleja
  • trochu soli

Postup:

Tekvicu očistíme, zbavíme semienok, nakrájame na tenšie kúsky, mierne osolíme a dáme piecť do rúry na plech vystlaný papierom na pečenie. Po 5 minútach pečenia pokvapkáme tekvicovým olejom, posypeme rozmarínom a petržlenovou vňaťou. Necháme dopiecť ešte cca 15 – 20 minút, podľa veľkosti tekvicových plátkov.

Medzitým kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame spolu s paprikou na tenšie rezance. Očistíme a nakrájame cibuľu. Vložíme ju na rozpálenú panvicu s tekvicovým olejom, pridáme papriku, chvíľu opečieme a vyberieme. Na rozohriatej panvici pripravíme kuracie prsia s troškou oleja, so soľou a štipkou rozmarínu.

Mäsko restujeme cca 15 minút, ak je potrebné, podlejeme ho trochou vody, aby sa nám neprilepilo. Na záver všetky hotové suroviny vrstvíme na tanieri. Začneme tekvicou, zakryjeme zeleninou a na vrch dáme hotové kuracie mäsko.

Večera – pečené kura s mrkvovo-zemiakovým pyré

Suroviny:

  • 1 ks Kura Kráľovské
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • šťava z ½ citróna
  • 1 ČL soli
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 100 ml vody
  • Na pyré:
  • 200 g zemiakov
  • 200 g mrkvy
  • 40 g masla
  • soľ podľa chuti (striedmejšie)

Postup:

Kura umyjeme a naporciujeme podľa ľubovôle. Uložíme ho na plech. V miske zmiešame šťavu z citróna s prelisovanými strúčikmi cesnaku a kura zmesou rovnomerne potrieme. Ešte ho jemne osolíme a na plech rovnomerne rozložíme vetvičky rozmarínu. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 15 minút, potom podlejeme vodou a dopekáme ešte cca 45 minút odkryté.

Pyré si pripravíme tak, že v hrncoch s jemne osolenou vodou uvaríme domäkka zvlášť zemiaky a mrkvu. Po uvarení každé zvlášť rozmixujeme na kašu. Následne ich zmiešame a ešte raz rozmixujeme mixérom. Ručne vmiešame maslo a osolíme podľa chuti. Hotové pyré servírujeme ku chrumkavému kuraťu. Dobrú chuť!