EN
Je toho viac

Kurací vývar ako základ jedál

Jednou zo základných zložiek mnohých jedál je vývar – či už zeleninový, kurací, hovädzí, alebo rybí. Lahodný kurací si môžete jednoducho navariť do zásoby, zamraziť a potom využívať na prípravu ďalších jedál. Vyjde vás lacnejšie a chutí mnohonásobne lepšie ako kupovaný bujón. A navyše je absolútne bez chémie.

Základom je kvalitné mäso. Silný kurací vývar má zlatú farbu, úžasne vonia, a keď je studený, želíruje. Naučte sa uvariť si poctivý sami doma. Je jemnejší, aromatickejší a aj menej slaný než kupovaný. Na kvalitný domáci kurací vývar potrebujete surové kuracie kosti a skelety.

TIP:
Ak chcete, aby bol vývar skutočne silný, nájdite si čas a skelety rozložte na rozpálený plech a dajte piecť do rúry cca na 20 minút. Rúra musí byť rozpálená minimálne na 180 stupňov Celzia. Skelety budú vďaka tomu krásne zlatisté a farba i chuť bude výraznejšia. Vývar získa peknú farbu aj vtedy, keď cibuľu rozrežete na polovicu, no ponecháte ju v ňom v šupke.

Odložte si vývar do zásoby

Chcete mať vývar neustále poruke? Môžete ho uvariť vo väčšom množstve a zamraziť na neskôr. V mrazničke vydrží až pol roka. Len čo vývar schladne, odstráňte z povrchu všetok stuhnutý tuk, povarte vývar, až sa zredukuje a skoncentruje, a nechajte ho opäť vychladnúť. Studený koncentrovaný vývar (bujón) nalejte do formy na ľad a nechajte nezakrytý mraziť asi 4 hodiny, kým obsah nestuhne. Keď budú kocky zmrazené, môžete ich použiť na prípravu ďalšieho pokrmu alebo uložiť do plastového mraziaceho vrecka. To uzatvorte a dajte späť do mrazničky.

Vedeli ste, že…?
• Vývar obsahuje veľké množstvo minerálov (vápnik, horčík, fosfor, draslík, síra). Obsahuje tiež elektrolyty (z vyvarenej zeleniny), bielkoviny, tuky, aminokyseliny (prolín, glycín, glutamín, arginín), a to všetko v tej pre naše telo najlepšie stráviteľnej forme.
• Dlho a správne varený vývar sa po vychladnutí zmení na želatínu, ktorá nielen podporuje zdravie našich kĺbov, ale má aj veľmi blahodarný a liečivý vplyv na náš tráviaci systém.

• Čistý vývar (teda bez mäsa a zeleniny) môžeme podávať napríklad pri nechutenstve, ale aj pri najrôznejších zdravotných problémoch, keď vývar šetrne doplní organizmu chýbajúce živiny.
• Vývar je vhodný aj ako podporný prostriedok pri prechladnutí, respiračných ochoreniach všeobecne a pri oslabenej imunite.

Voňavý vývar zo zeleniny, z mäsa alebo húb je základnou zložkou mnohých jedál. Vytvára nielen chuť, ale zároveň dáva pokrmom nádhernú vôňu a farbu. Kurací vývar používajte namiesto vody na prípravu polievok, gulášov. Tvorí najlepší základ pre omáčky a mäsové šťavy, ktoré sa podávajú buď samostatne (napríklad mäsová šťava, hubová alebo citrónová omáčka), alebo sú neoddeliteľnou súčasťou ďalších jedál. Hodí sa aj na prípravu kuskusu, môžete ho použiť ako základ pre asian style polievky alebo na prípravu ryžových pokrmov, napríklad talianskeho rizota, španielskej paelly či indického biryani. Pomocou vývaru môžete pripraviť vynikajúce hubové ragú či paprikáš z hlivy ustricovej.

TIP:
Skúste pridať kurací vývar do zemiakovej kaše, získate tak príjemnejšiu, menej mliečnu chuť.

Vývar z kostí je veľmi chutný pokrm, ktorý obsahuje rad dôležitých živín a rozhodne by mal byť súčasťou vášho pravidelného jedálnička. Nezabúdajte však, že aj tu vyhráva kvalita nad kvantitou, a preto si vyberajte iba spoľahlivých a overených dodávateľov mäsa. Kura Kráľovské vás určite nesklame.